Pages

Δελτίο τύπου για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Ιωαννίνων “Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες” εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και συμπαραστέκεται στους εμπόρους και εργαζόμενους της πόλη μας οι οποίοι έχουν ήδη διαφωνήσει έντονα  με το  άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. 
Είναι η πρώτη φορά, μετά το 1908 που καθιερώθηκε στη χώρα μας η Κυριακή – Αργία,  όπου τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα μπορούν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 να λειτουργήσουν!!!

Οι πολίτες δεν έχουν πρόβλημα χρόνου και περισσότερων ωρών για να πραγματοποιήσουν αγορές αγαθών και προϊόντων. Αυτά που λείπουν είναι τα χρήματα. Η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί δραματικά εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των μισθών και των συντάξεων, της απώλειας εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και της άδικης υπερφορολόγησης μέσα από τα χαράτσια και την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Ήδη έχουν επέλθει δραματικές περικοπές στην κατανάλωση μετά από την οριζόντια μείωση εισοδημάτων και την απώλεια θέσεων εργασίας (το 70 % των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 92%, περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση – υπόδηση). Επιπλέον με  1,5 εκατομμύριο ανέργους και 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας που βρίσκονται κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας μόνο ως τραγικοκωμική απόφαση φαντάζει η μία ακόμα μέρα για  να κάνουν τα ψώνια τους στα πολυκαταστήματα και στα σούπερ μάρκετ.

Οι μικροί και μικρομεσαίοι έμποροι εκτός από την μεγάλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας και άδικη φορολογία (τέλος επιτηδεύματος -φόρος από το πρώτο ευρώ) και μεγάλη πίεση από τα πολυκαταστήματα και αλυσίδες με αποτέλεσμα να παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν το μαγαζί τους. Δυστυχώς αρκετοί έχουν  βάλει λουκέτο και πολλοί βρίσκονται στα πρόθυρα χρεωκοπίας.  Η  κατάργηση της  Κυριακάτικης αργίας όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματα ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους,  αλλά θα μεγαλώσει το αδιέξοδό τους. Τελικά μη μπορώντας να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος λειτουργίας των καταστημάτων τους και στην ένταση της πίεσης από τις αλυσίδες  θα οδηγούνται μέρα με τη μέρα όλο και  πιο πολλοί σε ένα γρήγορο και οδυνηρό λουκέτο.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας απορρυθμίζει σοβαρά την οικογενειακή και προσωπική ζωή των εμπόρων και όλων των εργαζόμενων πλήττοντας περαιτέρω την μητρότητα και την οικογενειακή γαλήνη.  Επίσης  το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή έρχεται σε αντίθεση με το θρησκευτικό συναίσθημα μίας πολύ μεγάλης μερίδας πολιτών οι οποίοι θέλουν να τηρήσουν την αργία αυτή και θα υποχρεώνονται να την παραβιάσουν αναγκαζόμενοι να εργαστούν με τον συγκεκριμένο νόμο. Η Εκκλησία έχει σωστά εκφράσει την έντονη αντίθεση της στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Τίθεται το ερώτημα που θα καταλήξουμε με αυτά και άλλα παρόμοια μέτρα που έχουν παρθεί;
Όσο και αν ψάξει κάποιος δεν βρίσκει άλλη απάντηση, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην κυριαρχία ενός απάνθρωπου μοντέλου ζωής και εργασίας στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα το οποίο μας θέλει έξι ημέρες την εβδομάδα πίσω από τα τηλεπαράθυρα και την Κυριακή, είτε να δουλεύουμε, είτε να κάνουμε βόλτες στην αγορά χαζεύοντας τα πολυκαταστήματα.

Ως άνθρωποι έχουμε το δικαίωμα να ξεκουραζόμαστε,  να χαιρόμαστε τα παιδιά μας, να συναντούμε τους  φίλους και συγγενείς μας, να συμμετέχουμε σε αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες και να απολαμβάνουμε την φύση. Όλα αυτά σε μια μέρα, μια Κυριακή. Θα μας στερήσετε λοιπόν και αυτή τη μέρα;

Καλούμε τους φορείς της πόλης, με πράξεις, να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση την άμεση ακύρωση αυτού του μέτρου και την επαναφορά του προηγούμενου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
Καλούμε όλους τους πολίτες, εργαζόμενους και καταστηματάρχες να στηρίξουν την απεργία και να γυρίσουν την πλάτη σ’ αυτό το μέτρο δείχνοντας έμπρακτα την αντίστασή τους.

Στηρίζουμε την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στον κλάδο του Εμπορίου, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013.  
Δηλώνουμε αλληλέγγυοι  και Απέχουμε από τις αγορές την Κυριακή.  
Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν την Κυριακή.